Veilig verbouwen: Essentiële tips voor een veilige thuis verbouwing

Wanneer je ervoor kiest om zelf klussen en verbouwingen in huis uit te voeren, is het van essentieel belang dat je dit op een veilige manier doet. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje en voldoende veiligheidsmaatregelen zijn daarom heel belangrijk. Denk hierbij aan een goede voorbereiding, persoonlijke beschermingsmiddelen, een veilige werkwijze en noodprocedures. In deze blog leggen we hier meer over uit en hebben we essentiële tips op een rijtje gezet voor hoe je veilig in huis kan verbouwen. 

 

Plannen en voorbereiding

Zoals vaak het geval is: een goede voorbereiding is het halve werk. Dit is hier ook van toepassing. Voordat je begint aan de verbouwing, is het niet alleen belangrijk om goed te evalueren of je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt, en om een tijdschema op te stellen, maar ook om een veilige werkomgeving te creëren. Wanneer je deze blog aan het lezen bent, ben je hoogstwaarschijnlijk al bezig aan het laatste puntje. Hieronder leggen we meer uit over het opzetten van een veilige werkomgeving, lees dus vooral verder!

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Voor het creëren van een veilige werkomgeving, zijn persoonlijke beschermingsmiddelen essentieel. Denk hierbij aan veiligheidsbrillen, gehoorbescherming, stofmaskers, handschoenen, en veiligheidsschoenen. Deze middelen zullen je beschermen wanneer onverwachte ongelukken of problemen voordelen hebben, om zo serieuze letsel te voorkomen. Wat nodig is om te dragen zal afhankelijk zijn van de soort klus en verbouwing die je uitvoert. Over het algemeen geldt echter dat je beter te veel beveiligd kan zijn dan te weinig. 

 

Veilige werkwijzen

Naast het beschermen van jezelf door het dragen van de juiste kleding, is het ook belangrijk om een veilige werkwijze vast te stellen. Zorg bijvoorbeeld van tevoren dat je goed weet hoe je bepaalde gereedschappen moet gebruiken en vermijd elektrische risico’s door je goed in te lezen over de werkprocedure. Schaf daarnaast de juiste werkmaterialen aan. Wanneer je bijvoorbeeld in de hoogte gaat werken, is het belangrijk om hiervoor stevige ladders en stellingen te hebben, en de juiste klimmaterialen. Overweeg bijvoorbeeld de professionele klimmaterialen van Wienese, waarmee je gegarandeerd veilig te werk zult gaan. 

 

Noodprocedures

Hoe goed je jezelf ook voorbereid, er kan natuurlijk altijd een ongeluk gebeuren tijdens het verbouwen. Daarom is het belangrijk ook hier goed op voorbereid te zijn. Indien mogelijk is wordt het daarom vaak aangeraden om met zijn tweeën te werken, zodat er altijd iemand in de buurt is die kan helpen. Daarnaast is het belangrijk om altijd een EHBO kit bij de hand te hebben, zodat je kleine verwondingen zelf kunt behandelen.Bouw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.