Duurzaam is de toekomst, ook in huis!

Duurzaam wonen. Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Alles en iedereen doet zijn of haar best om zo duurzaam mogelijk te leven, dus ook in huis. Het verduurzamen van je huis is een waardevolle investering die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hier zijn 5 belangrijke manieren om je huis duurzamer te maken, variërend van eenvoudige veranderingen tot grotere investeringen. Een klein gebaar maakt al een groot verschil!

Huur een duurzaam bouwbedrijf in!

Als je grote renovaties plant of een heel nieuw huis wilt bouwen, overweeg dan om met een duurzaam bouwbedrijf samen te werken. Duurzame bouwbedrijven, zoals duurzaam bouwbedrijf Hunebouw, richten zich op energie-efficiënte ontwerpen en materialen en hebben ervaring met het bouwen van duurzame woningen. Ze kunnen ook advies geven over hoe je je huidige woning kunt verbeteren om deze energiezuiniger te maken. Door met een dergelijk bedrijf samen te werken, kun je ervoor zorgen dat je huis zo duurzaam mogelijk is vanaf het begin​. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt!

Energiezuinige verlichting

Het installeren van energiezuinige verlichting is een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om je huis duurzamer te maken. LED-lampen gebruiken tot 90% minder energie dan traditionele gloeilampen. Daarnaast kunnen subtiele veranderingen in de verlichting van je huis een groot verschil maken voor je energierekening. Overweeg bijvoorbeeld om overdag de gordijnen te sluiten om de belasting op je airconditioning te verminderen. Overweeg daarnaast om lichtgekleurde gordijnen in je huis aan te brengen. Lichtgekleurde gordijnen reflecteren het meeste zonlicht, waardoor je optimaal gebruik maakt van het beschikbare natuurlicht in huis. 

Betere isolatie van deuren en ramen

Ongeveer 30% van de energie in een huis gaat verloren via slecht geïsoleerde ramen en deuren. Daarnaast kan er zeker in koude maanden veel warme lucht ontsnappen via tochtige deuren. Het verbeteren of afdichten van ramen en deuren kan aanzienlijk helpen om deze energieverliezen te beperken en zo de duurzaamheid van je huis te verbeteren​. Zorg er daarnaast voor dat al je ramen en deuren in huis voorzien zijn van dubbel glas. Zo weet je zeker dat je er alles aan doet om zo min mogelijk energie te verbruiken bij het verwarmen van je woning.

Bouwproject? Gebruik gerecyclede materialen

Het verbouwen of renoveren van je huis biedt een uitstekende gelegenheid om duurzaam te denken. Overweeg het gebruik van hergebruikte of gerecyclede materialen in plaats van alles nieuw te bestellen. Deze materialen verkeren vaak nog steeds in prima conditie, waardoor ze nog jarenlang mee kunnen. Daarnaast betaal je voor hergebruikte materialen een stuk minder. Het gebruik van deze materialen kan een aanzienlijke hoeveelheid afval verminderen en tegelijkertijd geld besparen. Goed voor je portemonnee en het milieu!

Investeer in zonnepanelen

Zonne-energie is een van de meest effectieve manieren om je huis te verduurzamen. Door zonnepanelen te installeren, kun je jouw eigen duurzame energie opwekken en je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Dit kan je ook aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Zelfs in een land als Nederland, waar de zon maar weinig schijnt levert overschakelen naar zonne-energie behoorlijk wat rendement op! Bovendien kan je overtollige energie vaak terugverkopen aan het net, wat een extra bron van inkomsten kan vormen​. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.