De opstalverzekering is een bekende term voor alle mensen die wel eens een huis hebben gekocht. Want wanneer je een huis koopt is een opstalverzekering meestal een voorwaarde voor het afsluiten van bijvoorbeeld de hypotheek. Desondanks blijkt vaak in de praktijk dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over deze verzekering. Wat valt er nou wel en wat valt er nou niet onder? Vaak wordt de opstalverzekering ook verward met de inboedelverzekering. En dat terwijl het verschil tussen deze twee vormen van verzekering eigenlijk best wel makkelijk is uit te leggen. Simpel gezegd komt het hierop neer: Alle eigendommen of spullen die je uit je huis kunt meenemen wanneer je bijvoorbeeld zou verhuizen vallen namelijk onder je inboedelverzekering. Daartegenover staan alle zaken die als het ware vast zitten aan het huis, zoals bijvoorbeeld de keuken, de badkamer en het dak. Dergelijke zaken verzekeren we door middel van een opstalverzekering. Deze verzekering is niet relevant voor mensen die een huis huren, het is slechts van toepassing op eigenaren van huizen. in het geval dat het huis zelf schade oploopt door een inbraak, ongeval of andere calamiteit, dan is daar dus de opstalverzekering om jou uit de brand te helpen.
Opstalverzekering en inboedelverzekering: het verschil
De verschillen tussen de opstal- en inboedelverzekering zijn voor een heleboel mensen niet heel erg helder. Het is dan ook een goed idee om deze verschillen eerst nog eens even goed uit een te zetten. Voor zowel de opstal- als de inboedelverzekering geldt dat zij van enorm belang kunnen zijn. Dit is met name zo wanneer er onverwachts iets gebeurt waardoor er schade ontstaat bij je thuis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een inbraak, een flinke storm, of het lekken van leidingen bij je buren. Ook de gevolgen van een brand kunnen we hierbij rekenen. Door middel van een opstalverzekering verzeker je de vaste onderdelen van jouw huis. Dit zijn dus geen meubels en andere spullen, maar eerder de dakbedekking, de muren en vaste vloeren. Je opstalverzekering vergoedt schade aan dergelijke elementen in het geval van calamiteiten.
Wat verzekert een inboedelverzekering?
Aan de andere kant hebben we de inboedelverzekering. Dit is de verzekering die alle spullen en eigendommen in je huis dekt in het geval van schade of diefstal. Dit zijn dus alle losse spullen die je wel kunt meenemen in het geval dat je zou gaan verhuizen. Denk hierbij aan stoelen, banken, tafels en andere meubels, maar ook lampen, keukenspullen en je apparatuur. Door een inboedelverzekering af te sluiten bij jouw verzekeraar kun je al deze spullen verzekeren tegen schade of diefstal. Met een combinatie van deze twee verzekeringen weet je dus in ieder geval helemaal zeker dat je goed zit!
Is zo’n verzekering verplicht?
Het is niet voor iedereen verplicht om een opstalverzekering te hebben. Indien je geen eigenaar bent van je eigen huis, dan hoef je dus ook geen huis te verzekeren. Ben je huurder, dan is het niet aan jou, maar aan jouw huisbaas om ervoor te zorgen dat het pand goed verzekerd is. Het kan voor de eigenaar van een woning aan de andere kant wel weer verplicht zijn om een opstalverzekering af te sluiten. Banken kunnen het hebben van een dergelijke verzekering als voorwaarde stellen indien zij aan hypotheek gaan verstrekken bij de aankoop van een huis. De reden dat banken dit doen is omdat zij zeker moeten weten dat jij ten alle tijden in staat zult zijn om je hypotheek te blijven betalen. Mocht er wat met je huis gebeuren en je hebt geen verzekering afgesloten? Dan kom je waarschijnlijk in dusdanig zwaar financieel weer terecht dat je je hypotheek niet meer zult kunnen betalen. Door aanspraak te kunnen maken op jouw opstalverzekering voor het vergoeden van de schade die je huis heeft opgelopen, zorg je ervoor dat je ook de aflossing op de hypotheek van je huis kunt blijven betalen. Een goed plan dus, zo’n opstalverzekering.
Wat kost deze verzekering?
De kosten van een opstalverzekering kunnen erg uit een lopen. Een van de zaken die deze verschillen bepalen, is jouw keuze voor een verzekeraar. Maar naast bij welke verzekeringsmaatschappij jij je opstalverzekering afsluit, zijn er nog een aantal andere factoren die een belangrijke rol spelen in het bepalen van de kosten die voor jou zullen gelden. Een van die factoren is het gebied of de regio waar jij woont. Er is een aanzienlijk verschil in risicoprofiel voor mensen die wonen in een stedelijke omgeving of mensen die op het platteland wonen. In een stedelijke omgeving zul je wellicht minder snel schade van natuurfenomenen ondervinden, maar de risico’s of diefstal of brand zijn in de stedelijke omgeving dan wel weer wat groter. De verzekeraar kijkt op deze manier naar de plek waar jij woont en berekent vervolgens wat een goede premie zou zijn om jou te verzekeren. Ook het type huis waarin je woont speelt natuurlijk een belangrijke rol. Woon je in een klein en goedkoop huis, dan is er vanzelfsprekend minder premie te betalen dan wanneer je een groot en duur huis hebt dat geheel verzekerd dient te worden. Het zijn deze en nog enkele andere factoren die bepalen wat de waarde van jouw huis is en dus ook wat de premie zal zijn om jouw huis te verzekeren. Een bedrag dat ergens ligt tussen de 10 en 25 euro is gangbaar voor de gemiddelde woning in Nederland.
Heb ik als huurder een opstalverzekering nodig?
Als huurder hoef je je geen enkele zorgen te maken over het afsluiten van een opstalverzekering. Zolang jij niet de eigenaar van een huis bent is dit niet jouw verantwoordelijkheid. Het zal dan aan de eigenaar van het pand zijn om de opstalverzekering te regelen en te betalen. De inboedelverzekering is voor jou als huurder wel relevant. Zoals gezegd verzeker je hiermee alle spullen die in het huis staan en dan gaat het waarschijnlijk over jouw persoonlijke spullen. Door deze te laten verzekeren met een inboedelverzekering weet je zeker dat je alles goed geregeld hebt en dat er in het geval van een calamiteit een verzekeraar voor je klaar staat om je te hulp te schieten. Ga voor zo’n verzekering naar een partij zoals Alpina financieel advies.