Daklekkage: Wat nu?

Een gat in je dak of een scheur in de goot, wat de reden ook mag zijn, een lekkage is nooit leuk. Het dak is ook een belangrijk onderdeel van je huis wat goed onderhouden moet worden. Maar wat moet je doen als je te laat bent en het water al naar binnen loopt? 

Oorzaken lekkage 

Er zijn meerdere redenen waarom een dak een lek kan krijgen en de één is net zo vervelend als de ander. Ook verschilt het per dak. Waarom is dit belangrijk? Het is belangrijk omdat voordat je over oplossingen na kan denken je moet weten wat er valt op te lossen. Een aantal voorbeelden van oorzaken zijn bijvoorbeeld: 

  • Kapotte dakbedekking. Het materiaal waarvan het dak gemaakt is kan beschadigd raken door losliggend vuil, ouderdom of weersomstandigheden. Er ontstaan dan bijvoorbeeld scheuren of gaten in. 
  • Verstopte regenpijp. Wanneer een regenpijp verstopt zit kan het water minder goed weglopen waardoor het water op het dak blijft staan. Dit is schadelijk voor het dak. 
  • Kapotte dakpannen. Een heftige storm kan de pannen van het dak slaan waardoor ze kwijt of kapot raken. Het is dan slim deze zo snel mogelijk te vervangen. 
  • Beschadigde nokvorsten. De pannen die op de nok van het dak te vinden zijn werden vroeger vastgezet met cement. De kwaliteit neemt in de loop van de tijd af en door regenwater kan het cement minde sterk worden. 
  • Schoorsteen met schade. Een schoorsteen is natuurlijk kwetsbaar doordat het zo uitsteekt en heeft veel te verduren. Wanneer deze zwakker wordt kan het water via de schoorsteen naar binnen lopen. 

Hoe los je het op?

Wanneer het bij jou thuis raak is en je het water niet meer buiten houdt, is het tijd een dakdekker in te schakelen. Voordat deze er is is het verstandig om de meubels van de muren af te schuiven zodat je waterschade aan deze kunt voorkomen. 

 

Zodra de dakspecialist weet wat er aan de hand is kan deze bezig met het repareren van het dak, de dakgoot of wat er dan ook maar gerepareerd moet worden. Hoe dit aangepakt wordt verschild natuurlijk per klus. Bij een plat dak snijdt de specialist bijvoorbeeld een reparatiestrook op maat en na wat voorbereiding lijmt hij dit over de beschadigde laag dakbedekking heen. Bij een pannendak vervangt de dakdekker simpelweg de beschadigde dakpannen. Het gaat hierbij meestal om slechts een paar dakpannen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.